Beleggingspand zelf financieren of een vastgoed hypotheek? De voor- en nadelen

beleggingspanden financiering

Overweeg je een beleggingspand te financieren? Doorgaans ben je bij een beleggingspand al gauw zo rond de €250.000 kwijt. Dit is een hoop geld. Veel mensen kunnen dit niet geheel zelf financieren, maar het kan ook zo zijn dat dit voor jou niet het geval is. Wat is dan voordeliger? Zelf een beleggingspand financieren of het pand laten financieren middels een vastgoed hypotheek? Wij vertellen je in dit artikel meer over de voor en nadelen tussen deze twee opties.

Zelf financieren
Je kunt kiezen voor beleggingspanden financiering via een vastgoed hypotheek, maar als je het pand zelf kunt financieren, dan is dat uiteraard ideaal. Let wel op dat je dan minstens rond de €200.000 aan spaargeld moet hebben. Wanneer je zelf je beleggingspand financiert, heeft dit de volgende voordelen:

– Je bent niet afhankelijk van een bank: betaal je zelf je beleggingspand, dan betaal je niets voor het afsluiten van een vastgoed hypotheek. Ook heb je de volledige vrijheid om je gewenste beleggingspand te kopen en te kiezen uit bestaande bouw of nieuwbouw.
– Je schakelt sneller: wanneer je niet leent via de bank, hoef je niet te wachten tot de financiering goedgekeurd is. Een verkoper zal dan mogelijk eerder voor jou kiezen als koper.
Zelf financieren brengt echter ook nadelen met zich mee, zoals:

– Je bent in een keer een hoop geld kwijt: besteed je je spaargeld in een keer, dan zit het in de stenen vast. Dit hoeft niet erg te zijn, maar kan wel als vervelend worden ervaren als je het geld direct nodig hebt.

Financieren via een vastgoed hypotheek
Financier je een beleggingspand via een vastgoed hypotheek, dan heeft dit je de volgende voordelen te bieden: 

– Minder eigen geld benodigd: het grootste voordeel van financiering via een vastgoed hypotheek is dat je minder geld hoeft in te leggen. Zo’n 70% van de waarde van het pand kan je laten financieren. 30% hiervan dien je zelf in te leggen. 

– Meer rendement: door deels geleend geld te gebruiken, kun je middels de hefboomwerking een hoger rendement behalen op het vermogen dat je geïnvesteerd hebt.
Wel is het zo dat vastgoed financieren via een vastgoed hypotheek ook enkele nadelen kent, zoals: 

– Het duurt lang de financiering aan te vragen: vraag je de financiering aan, dan kan dit gehele traject 6 tot 8 weken in beslag nemen. Zorg er daarom voor dat je op tijd bent, zodat je ook op tijd de financiering rond hebt als je een huis wilt kopen. 

Hoe ga jij jouw beleggingspand financieren?
Weet jij al hoe je jouw beleggingspand gaat financieren? Bekijk online eens welke voordelen zelf financieren en een vastgoed hypotheek nog meer hebben en maak een gedegen keuze. Wij wensen je veel succes!

Geplaatst in: Page