Tips voor de financiering van vastgoedbeleggingen

beleggingspand financieren

Na een grote stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren lijkt het erop dat de markt begint te vertragen. Toch blijven de huizenprijzen stijgen, en nu de hypotheekrente de laatste tijd zo hoog is, is het voor beleggers en huiseigenaren in spe moeilijker om hun beleggingspand financieren mogelijk te maken.

Het selecteren van een goed beleggingspand is op zich al moeilijk genoeg, maar als je eenmaal dat perfecte huis of appartement hebt gevonden, hoe ga je het dan financieren? Een beetje creativiteit en voorbereiding kan financiering binnen bereik brengen voor veel vastgoedbeleggers.

1. Doe een flinke aanbetaling

Omdat hypotheek verzekeringen geen betrekking hebben op onroerend goed, moet je over het algemeen ten minste 20 procent aanbetalen om traditionele financiering van een geldschieter te krijgen. Als je 25 procent kunt neerleggen, kun je in aanmerking komen voor een nog betere rentevoet.

Een grotere aanbetaling geeft je “meer huid in het spel” en dus meer te verliezen als de investering niet lukt. Dat kan een krachtige stimulans zijn, en een grotere aanbetaling biedt de bank ook meer zekerheid tegen het verlies van haar investering. Als de investering slecht gaat, verlies je jouw hele aandeel voordat de bank geld begint te verliezen in het pand.

2. Ga naar een lokale bank of makelaar

Als jouw aanbetaling niet zo groot is als hij zou moeten zijn of als je andere verzachtende omstandigheden hebt, overweeg dan om voor de vastgoedfinanciering naar een bank in de buurt te gaan in plaats van naar een grote nationale financiële instelling.

“Zij zijn iets flexibeler”, zeggen financiële experts. Ze kennen de lokale markt misschien ook beter en hebben meer belangstelling voor lokale investeringen. Hypotheekmakelaars zijn een andere goede optie omdat ze toegang hebben tot een breed scala aan leenproducten – maar doe wat onderzoek voordat je er 1 kiest.

3. Vraag naar financiering door de eigenaar

In de tijd dat bijna iedereen in aanmerking kon komen voor een banklening, maakte een verzoek om financiering van de eigenaar verkopers verdacht tegenover potentiële kopers. Maar nu is het meer aanvaardbaar omdat het krediet is aangescherpt en de normen voor leners zijn verhoogd. Je moet echter wel een plan van aanpak hebben als je besluit deze weg in te slaan.

Dit speelplan laat de verkoper zien dat je serieus bent over de transactie en dat je klaar bent om een echte deal te sluiten op basis van de praktische aannames die je hebt gepresenteerd.

Geplaatst in: Page